سه‌شنبه ۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۴
۱ نفر

مرجع قضایی کشور عدم‌رعایت حجاب شرعی را تا قبل از آنکه منجر به کشف حجاب کامل سر شود، جلوگیری می‌کند!

قائم

ابوذر منتظرالقائم- کارشناس حوزه فرهنگی و مطالعات راهبردی

در متنی که در فضای مجازی به‌عنوان لایحه جدید عفاف و حجاب منتشر شده و البته تاکنون دولت، قوه قضاییه و مجلس متن رسمی آن را منتشر نکرده‌اند، قوانین و مقررات دستخوش تغییرات وسیع و نگران‌کننده شده است که اگر صحت داشته باشد، ضربه بدی به حیثیت رفیع دستگاه قضایی است. رکن این تغییرات هم این است که مرجع قضایی کشور عدم‌رعایت حجاب شرعی را تا قبل از آنکه منجر به کشف حجاب کامل سر شود، کلا کیفرزدایی و به امری کاملا مجاز تبدیل کرده و حتی از ممانعت فیزیکی ضابطین مقابل افراد مجرم - حتی اگر بی‌حجاب کامل یا نیمه برهنه باشند، تا وقتی کاملا برهنه نشوند- جلوگیری می‌کند! نکات ذیل درخصوص این متن منتشره درخور توجه است:
نکته اول اینکه اگر هر کسی با بدترین لباس و هر نوع تخلف از حدود شرعی حجاب سر، جز برهنه کردن کامل سر و بدن، در مکان عمومی حاضر شود، صرفا با این نظر که برهنگی کامل سر یا برهنگی بدن ایجاد نشده، فعل او مجاز است و امکان امر به معروف و نهی از منکر و اعمال محدودیت برای هیچ‌کسی درباره این فرد وجود ندارد؛ چیزی که باعث می‌شود عدم‌رعایت حجاب شرعی و آرایش سر و بدلباسی زننده، به امری مجاز تبدیل شود و هیچ مجازات نقدی و غیرنقدی و حتی امکان نهی از منکر، تذکر و انتقاد هم درباره این افراد حتی در اماکن مقدس و نهادها و مراکز آموزشی وجود ندارد.
نکته دوم براساس متن غیررسمی که از لایحه منتشر شده آن‌که مرجع قضایی کشور می‌خواهد بی‌حجابی کامل سر و بیشتر را هم عمدتا با تنبیهات مالی کم و غیرکیفری مواجه کند.
مشکل اینجاست اگر کسی حتی به محکومیت‌های مالی بسیار کم کیفری محکوم شود، آثاری ازجمله موضوع استعلامات سوء‌سابقه قضایی دارد، اما عمده جرائمی که با این لایحه درنظر گرفته شده، از نظر تأثیرات کیفری درست شبیه جریمه نبستن کمربند ایمنی خودرو یا غذاخوردن پشت فرمان شده است؛ حال آنکه جریمه کردن راننده خاطی آسان‌تر از جریمه فرد بی‌حجاب است؛ چون پلیس حتی برای ارسال پیامک تذکر، باید اسناد و مدارک خاص جمع‌آوری کرده و در دید فرد بی‌حجاب قرار بدهد و مشخص نیست اصلا این شکل اجرای مجازات حتی مقدور هست یا خیر!

  نکته سوم، درباره بی‌حجابی در خودروها، از راننده خودرو سلب مسئولیت شده و هیچ وظیفه‌ای نسبت به تذکر و ممانعت از جرم آنها ندارد. تنها اگر خود راننده کشف حجاب کند، البته مدتی محدود، خودروی او فقط توقیف الکترونیک - به‌معنای منع خدمات- می‌شود!

  نکته چهارم، برای قریب به اتفاق مجازات‌ها سقف غیرمعقول تعیین کرده؛ آن هم درحالی‌که تبعات برخی از این جرائم بسیار سنگین‌تر از مجازات اعلامی است. درباره افراد با شهرت اجتماعی هم مجازات از یک حدی فراتر نمی‌رود و تناسبی بین جرم و مجازات وجود ندارد و مقام قضایی چندان نیازی به سنجش شدت جرم برای تعیین مجازات اقدام آن فرد ندارد؛ چون مجازات بیشتر از یک حد نمی‌تواند درنظر گرفته شود.

  نکته پنجم، مجازات‌های تجارت البسه ممنوع است که تناسبی با حجم تجارت ندارد. البته فقط یک عنوان مبهم کم‌اثر برای تجارت عمده و غیرعمده مطرح کرده‌اند؛ مثلا ۱۰۰قطعه لباس تا ۱۰۰میلیون لباس، مجازات یکسان دارد و برای کسی که تعمدا در حوزه پوشش کشور با توزیع لباس نامناسب اخلال ایجاد می‌کند، هیچ مجازات حبس، رد مال و جریمه متناسب با ابعاد تجارت درنظر گرفته نشده است. حتی در حرفه و شغل او هم اخلال ایجاد نمی‌شود یا از ادامه فعالیت او در این صنف ممانعت نمی‌شود.

  نکته ششم، نزدیک به ۱۰سال است تشخیص لباس نامناسب در کشور براساس مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به کارگروه ساماندهی مد و لباس واگذار شده، اما چرا اکنون به مصوبات جدید هیأت دولت واگذار شده است؟

  نکته هفتم، درباره تعرض به بانوان محجبه هم نیازمند تعیین مجازات و قانون جدید بودیم و به نوعی تعیین مجازات صورت گرفته، اما این تعرض‌ها هم سقف دارد؛ مثلا اگر کسی بانویی محجبه را کاملا برهنه کند، همان مجازاتی برایش درنظر گرفته می‌شود که یک اسائه ادب لسانی صورت بگیرد. برای فرد بی‌حجاب هم مصونیت جدید درنظر گرفته‌اند و مردم دیگر نمی‌توانند ممانعت کنند. الان حتی تذکر دادن به افراد بی‌حجاب فقط ماموریت پلیس آن‌هم فقط با پیامک است و این یعنی اختلال در اصل هشتم قانون اساسی، پلیس هم جز احتمالا درمورد عریانی کامل، اجازه برخورد میدانی ندارد! لایحه جدید عفاف و حجاب خیلی عجیب است و امیدواریم دولت یا دستگاه قضایی آن را پس بگیرند و یا د رمجلس اصلاح شود.
 

کد خبر 762279

پر بیننده‌ترین اخبار جامعه

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 16
  • IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    59 2
    تمومش کنید دیگه! شماها دلتون گشت ارشاد میخواد که دوباره دختران بدبختو مثل مجرم باکتک دستگیر کنن، در غیر این صورت خیالتون راحت نمیشه!
  • IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    52 2
    شما تندرو ها دنبال شر میگیردید.
  • علی IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    50 1
    فکر کنم اگر کسی حجابش رعایت نکرد از نظر بعضی ها باید اعدام بشه،حجاب باید فرهنگ سازی بشه و کار رسانه ای درست انجام بشه با ضرب و زور اعمال فشار و وضع قوانین غیر متعارف نه تنها چیزی حل نمیشه بلکه اوضاع بدتر هم خواهد شد
  • AT ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    48 2
    درهمه جای دنیا در قوانین کشورشان به انتخاب نوع پوشش احترام گذاشته میشود.و مردها و زنها آزادی دارند که چه بپوشند و از حقوق فردی آنهاست. کافی هست یک سفر کوتاه به خارج از ایران به کشورهایی اروپایی داشته باشید تا از حقوق خود بیشتر آگاه شوید. نمیدانم چرا در این دو کشور ( امارت اسلامی طالبان و ایران) اصرار دارند در خصوصی ترین مسایل برای مردم تعیین تکلیف کنند . در قرن 21 زندگی میکنیم. قوانین ارتجاعی را برای شخص خودتان وضع کنید نه برای جامعه. بهتر هست نمایندگان دلسوز! به فکر قانونگذاری برای بهبود اقتصاد و معیشت مردم و مسکن باشند که جز نیاز اولیه هر فرد هست و بسیار از مردم توان تهیه آن را ندارند. از یاد نبریم در کشوری ثروتمند سرشار از منابع نفتی زندگی میکنیم ولی مردم به لطف حاکمان در فقر باید زندگی کنند.
  • IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    41 1
    چرا مغلطه میکنی . در این قانون رسما به ضابطین ( که وظیفشون را درمعابر عمومی انجام نمیدهند )) اجازه داده شده پشت بقال و راننده مسافرکش و کارمند سنگر بگیرند و با تهدید پلمپ و بازداشت و جریمه وادارشون کنند بجای ضابطین با بیحجابان برخورد کنند !!!
  • محمد IR ۱۸:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
    44 1
    دوستان همشهری انلاین و سایر دوستان مذهبی دغدغه شما در مورد حجاب قابل درک است. من هم مثل شما مسلمان و معتقد هستم و دوست دارم بانوان کشورم حجاب را رعایت کنند. اما این نکته را هم در نظر داشته باشید که الان دهه شصت و هفتاد نیست و هم ایران و هم دنیا به سوی تحول اجتماعی حرکت کرده. این تحولات هم لاجرم خودش را در عقاید و نگرش و رفتار مردم و برخوردهای اجتماعی نشان می دهد. در نتیجه پوششی که چند سال قبل برای بانوان و خانواده ها ناپسند تلقی می شد امروزه عادی و عرفی شده و حتی جامعه هم شاید آن را قبیح نداند. به نظرم برخورد قضایی و سلبی و تهدید در مقابل این تغییرات باعث درگیری و تنش بین بانوان و حاکمیت می شود و بازنده هم قطعا حاکمیت خواهد بود. افکار عمومی هم الان از ازادی زنان به شدت حمایت می کند. سیاست گذاری در حوزه فرهنگی نیازمند قدرت اقناع و هوشمندی است و البته اثرات آن هم در دراز مدت ظاهر می شود نه در کوتاه مدت.